THE SMILE ISSUE

Winnie Harlow, a fekete-fehér modell

Amerika új kedvence a jövő szépségideálja lehet. Winnie Harlow, a 19 éves topmodell nem egyszerűen különleges szépség. Vitiligo nevű betegsége ugyan orvosi szempontból gyógyíthatatlan, ő mégis legyőzte azt. A “pöttyös” modellként is emlegetett kanadai lány sok ezer önbizalom hiányos tinédzser számára lett példakép, amint a világ leggyönyörűbbjei között néz farkasszemet a kamerával Tyra Banks Topmodell leszek című műsorának finalistájaként.

winnie_tyra
De ne szaladjunk ennyire előre…

Aki fehérnek született, talán soha nem is gondol bele, mit jelenthet színesbőrűként /legyen afroamerikai, ázsiai, indiai… vagy stb. származású az illető/ felcseperedni, beilleszkedni, karriert építeni…  pedig a rasszizmus létezése a mai napig társadalmi tény: fel kell ismerni valamilyen formában a legtöbb rasz zárt közösségben él egymás mellett, nehezen engedi be a sajátjától eltérő kultúrát, etnikumot… talán éppen azért, hogy ezekben a hol laza, hol teljesen zárt közösségekben relatíve biztonságos, stabil érzelmi háttérben nőjenek fel a nemzedékek, ahol az ujjal mutogatás és a kíváncsi tekintetek elkerülik a cseperedő gyerekeket.

A jamaikai felmenőkkel büszkélkedő, ma 19 éves Winnie Harlow  nem csak a rasszista fehérek szemében lehetett szálka, miután betegségének  első jelei 5 évesen mutatkoztak, az addig gyönyörű fekete kislány arcán és testén hatalmas fehér pigmenthiányos foltok jelentek meg…

winnie_babay

winnie_young
Fiatal kamaszként nem egyszer fordult meg a fejében az öngyilkosság gondolata, hiszen sem a feketék, sem a fehérek közé nem tartozott, ráadásul sokan tájékozatlanságból kerülték társaságát, attól tartva, hogy betegsége ragályos.

tumblr_n5pxwkdt5l1sbot2io1_500

winnie-harlow_cosmo_article_644x563_(1)__700

Mi a vitiligo?

Magyarul szerzett pigmenthiánynak nevezhetjük: a bőr festékhiányával járó betegség. A pontos oka egyelőre ismeretlen, ezzel kapcsolatban csak feltételezések vannak. Nem fertőző, de jelenleg még nem gyógyítható. Kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni a pigmenthiányt, egyes esetekben azonban semmilyen módszer nem javít a beteg állapotán.

A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, hófehér marad. E fehér foltok bármely életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik.

Screen-Shot-2014-05-12-at-12.52.13-AM

A tinédzserként gyakran tehénnek és zebrának csúfolt lány mostanra büszkén mutatja meg a világnak testét. Bár néhány éve megfordult a fejében, ma már biztos benne, hogy soha nem folyamodik kozmetikai tetováláshoz a foltok eltüntetéséhez. Azt mondja, Isten teremtette a fehéreket és a feketéket és biztosan terve van vele, hogy őt egy kicsit mindkettőnek…

1

Chantelle Winnie Harlow

chontelle winnie harlow

chantelle winnie

“Sokunknak van egyedi története, háttere… az enyém a testemre van festve.”

Winnie-Harlow2

chantelle-brown-young-grungecake-thumbnail

Nick-Knight-Show-Studio-Winnie-Harlow-Machine-A-01

winnie harlow model

Ma már nem csak a kamera kedvéért tud mosolyogni és lássuk be van is rá oka: egy egész világ számára mutatta meg, hogy a tökéletlenség hogyan tehet valakit átlagon felülien gyönyörűvé.

Unbenannt

winni_harlow_vitiligo

 

 Koós Petra

Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,

vagy látogasd meg weboldalunkat:

Stílus és életviteltanácsadás

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!