“Egész nap dolgozom, amikor akad egy-két szabad órám, azt szeretném a családdal vagy a barátokkal tölteni, ahelyett, hogy órákra eltűnjek valahol a konyha rejtekében… Szeretek főzni, tényleg! De mostanában alig marad időm rá… ” Ugye, ismerős?
Egy nő átlagosan naponta 1 maximum 2 órát tud főzésre szánni /jó esetben/, ami ha egy gusztusos menüsor elkészítési metódusát nézzük végig, igencsak kevés. Az időhiány mellett tovább bonyolítja a helyzetet az a szintén nem utolsó szempont, hogy az étel, amit elfogyasztunk egészséges és natúr hozzávalókból készüljön, lehetőleg ne legyen túl drága, de ettől még igenis finom legyen…
Azt mindenki tudja, hogy a zöldség és a gyümölcs igen egészséges és ajánlatos beleszőni a napi menünkbe, legalább kétszer, de még jobb, ha háromszor. De kinek van ideje egész nap csak azzal foglalkozni, “Bevittem-e elegendő vitamint a szervezetembe?”, ráadásul ilyenkor jön a kísértés: a nagyobb tömegközlekedési csomópontokon kihelyezett büfé- és sütödeárusok a legfinomabb/nak tűnő/ étkeket kínálják és hát mint tudjuk: „ma pont nem hoztam ebédet magammal”.
Gabona – egyszerű és nagyszerű
Az ilyen helyzetek kivédésére a mindig időhiányban szenvedő üzletasszonyoknak és rohanó világban élő dolgozó nőknek remek segítséget nyújt(hat) a mostanában újra felfedezett gabonaféle, a kuszkusz, ami nem csak egészséges, de még finom is. Párolt zöldséggel összekeverve akár hidegen is fogyasztható – bármikor: út közben /amit bár valóban kivitelezhető, inkább hanyagoljunk/ vagy épp az íróasztalnál.
Az elfoglalt szakácsok másik kedvence, a szintén rég elfeledett bulgur– vagyis búzatöret, amely kevés forralt vízzel és fűszerrel (ami lehet szójaszósz, chilli vagy keleti fűszerek is akár) pillanatok alatt elkészíthető, párolt csirkemellel vagy salátával laktató, kiadós ebéd vagy vacsora.
Egyszerű és nagyszerű: ezeknek a gabonaféléknek a legnagyobb erénye, hogy bármikor, bármilyen helyzetben elő lehet venni és a legegyszerűbb fogásoktól a legbonyolultabbig, mindenféle laktató tálétel elkészíthető belőlük, így attól sem kell félni, hogy az éjszaka közepén morgó gyomorral ébredünk. : )
Tipp: nem csak fűszerrel izgalmasak ezek a gabonafélék, mennyei édességek készíthetőek belőlük! A mi kedvencünk a Jeruzsálemi túrótorta>>
Saláta – csodálatos
Ha már gyors és egészséges ételekről ejtünk szót, nem feledkezhetünk meg az örök befutóról sem, ami nem más, mint a saláta – minden nő rémálma… Pedig nem kell, hogy unalmas és íztelen legyen! Egy pohár joghurtból vagy kefirből és fűszerkeverékből csodálatos dresszinget alkothatunk magunknak, messze megelőzve a salátabárok kínálatát, mely az utóbbi években maximum 2-3 féle változatra korlátozódott.
Tipp: próbáld ki, bolondítsd meg a salátát fűszeres bulgurral vagy kuszkusszal 😉
Látod?! Elég néhány apró fortély és máris páratlan mintaháziasszonnyá válhatsz, aki nem csak okosan, de egészségesen is főz (és táplálkozik). Ugye, már nem is olyan vonzó a gyorséttermek zsíros-szaftos menüje?
Derecskey Veronika
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: