Napjainkban egyre többen a cukorbetegség áldozatává válnak, mely mindenképpen a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. 100-200 évvel ezelőtt nem kellett félniük az embereknek, hogy a vércukorszintjük miatt diétára kényszerüljenek, ma már szinte minden harmadik embernek kontrollálás alatt van az étrendje. Persze az édes falatokról és süteményekről igen nehéz lemondani, főleg azoknak, akik a kávét is jó édesen itták eddig, a legkedvesebb elfoglaltságuk délutánonként pedig izgalmas könyv olvasgatása volt egy finom forró csoki kíséretében.
Hála a tudománynak- és kísérletező kedvű gasztrológusainknak, ma már bűntudat és vércukorszint-emelkedés nélkül fogyaszthatjuk kedvenc desszertjeinket, italainkat. Az állítólag rákkeltő anyagok, vagyis az édesítőszerek helyett már több alternatív megoldás van a cukorpótlásra, ami rendkívül jó hír azoknak, akik szeretnek otthon is a konyhában ügyködni, sütni-főzni. Aki pedig inkább a kényelmes utat választja, annak is akad bőven megoldás, a legtöbb cukrászdák kínálatában egyre több a cukor-és gluténmentes termék, ráadásul kifejezetten diétás cukrászdák is nyíltak már a fővárosban. „De melyiket is válasszam?”- elmélkedsz a szupermarketben a polcokon lévő cukorhelyettesítőket vizsgálva, némelyik neve elég idegennek és megbízhatatlannak tűnik… Sütéshez például remek segítség lehet a stevia és a nyírfacukor /xilit/ is. Mindkettő természetes növényi eredetű édesítő.
Fánkgolyók cukormentesen, mégis édesen
A stevia valójában a cukornál édesebb és merőben egészségesebb is. Kapható folyékony, por vagy tabletta formában is, a sütéshez leginkább a por stevia ajánlott. Egy csésze kölesből, mazsolából, kókuszból finom délutáni nasit készíthetünk magunknak. Ráadásul annyira laktató, hogy nem kell aggódni amiatt, hogy farkaséhség tör ránk az éjszaka közepén.
Főzz meg egy csésze kölest, puhára, adj hozzá fél csésze mazsolát, 1-2 evőkanál steviát (érdemes kísérletezgetni, mennyire édesen szereted), fél csésze kókuszreszeléket, egy csipet sót és annyi vizet, hogy a hozzávalók szép fánktésztává álljanak össze. Formálj a tenyereddel apró gombócokat, a közepükbe nyomj egy-egy mélyedést és bő forró olajban (lehetőleg kókuszolaj) süsd készre a fánkocskákat.
Tipp: Ha különleges ízvilágra vágysz, reszelt almát vagy narancshéjat is keverhetsz a tésztához, kellemes adventváró desszert. 😉
Csokis brownie nyírfacukorral
Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a csokoládét, különösen, ha az süteménybe van sütve. A cukorbetegeknek vagy a diétára kényszerülőknek sem kell lemondani a finom csábításról, az édesítőszeres szinte ehetetlen diabetikus édességek helyett készíts otthon browniet! (A lisztet helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel vagy kísérletező kedvűek mandula-vagy kókuszliszttel is készíthetik.)
2 evőkanál natúr kakaóport keverj össze 3 evőkanál nyírfacukorral ( a steviával ellentétben édesítőereje szinte a cukorral egyenlő), 2,5 dkg vajjal, főzd gázon teljesen krémszerűvé. 10 dkg lisztet keverj el fél csomag sütőporral és óvatosan csorgasd hozzá a csokikrémet, majd egyenként keverj hozzá 5 egész tojást. Durvára vágott dióval vagy mandulával bolondíthatod a tésztát. 20 perc alatt süsd készre, míg a tészta még lágy, omlós, ne legyen túl száraz, hisz a brownie alapja a krémesség!
Tipp: Stresszes munkanapra készülj meglepetéssel: lepd meg kolléganőidet egy-egy szelettel! Biztosan nem fognak nemet mondani egy ilyen finom cukormentes sütire! 🙂
Derecskey Veronika
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: