Napjainkban egyre többen a cukorbetegség áldozatává válnak, mely mindenképpen a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. 100-200 évvel ezelőtt nem kellett félniük az embereknek, hogy a vércukorszintjük miatt diétára kényszerüljenek, ma már szinte minden harmadik embernek kontrollálás alatt van az étrendje. Persze az édes falatokról és süteményekről igen nehéz lemondani, főleg azoknak, akik a kávét is jó édesen itták eddig, a legkedvesebb elfoglaltságuk délutánonként pedig izgalmas könyv olvasgatása volt egy finom forró csoki kíséretében.
Hála a tudománynak- és kísérletező kedvű gasztrológusainknak, ma már bűntudat és vércukorszint-emelkedés nélkül fogyaszthatjuk kedvenc desszertjeinket, italainkat. Az állítólag rákkeltő anyagok, vagyis az édesítőszerek helyett már több alternatív megoldás van a cukorpótlásra, ami rendkívül jó hír azoknak, akik szeretnek otthon is a konyhában ügyködni, sütni-főzni. Aki pedig inkább a kényelmes utat választja, annak is akad bőven megoldás, a legtöbb cukrászdák kínálatában egyre több a cukor-és gluténmentes termék, ráadásul kifejezetten diétás cukrászdák is nyíltak már a fővárosban. „De melyiket is válasszam?”- elmélkedsz a szupermarketben a polcokon lévő cukorhelyettesítőket vizsgálva, némelyik neve elég idegennek és megbízhatatlannak tűnik… Sütéshez például remek segítség lehet a stevia és a nyírfacukor /xilit/ is. Mindkettő természetes növényi eredetű édesítő.
Fánkgolyók cukormentesen, mégis édesen
Főzz meg egy csésze kölest, puhára, adj hozzá fél csésze mazsolát, 1-2 evőkanál steviát (érdemes kísérletezgetni, mennyire édesen szereted), fél csésze kókuszreszeléket, egy csipet sót és annyi vizet, hogy a hozzávalók szép fánktésztává álljanak össze. Formálj a tenyereddel apró gombócokat, a közepükbe nyomj egy-egy mélyedést és bő forró olajban (lehetőleg kókuszolaj) süsd készre a fánkocskákat.
Tipp: Ha különleges ízvilágra vágysz, reszelt almát vagy narancshéjat is keverhetsz a tésztához, kellemes adventváró desszert. 😉
Csokis brownie nyírfacukorral
Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a csokoládét, különösen, ha az süteménybe van sütve. A cukorbetegeknek vagy a diétára kényszerülőknek sem kell lemondani a finom csábításról, az édesítőszeres szinte ehetetlen diabetikus édességek helyett készíts otthon browniet! (A lisztet helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel vagy kísérletező kedvűek mandula-vagy kókuszliszttel is készíthetik.)
2 evőkanál natúr kakaóport keverj össze 3 evőkanál nyírfacukorral ( a steviával ellentétben édesítőereje szinte a cukorral egyenlő), 2,5 dkg vajjal, főzd gázon teljesen krémszerűvé. 10 dkg lisztet keverj el fél csomag sütőporral és óvatosan csorgasd hozzá a csokikrémet, majd egyenként keverj hozzá 5 egész tojást. Durvára vágott dióval vagy mandulával bolondíthatod a tésztát. 20 perc alatt süsd készre, míg a tészta még lágy, omlós, ne legyen túl száraz, hisz a brownie alapja a krémesség!
Tipp: Stresszes munkanapra készülj meglepetéssel: lepd meg kolléganőidet egy-egy szelettel! Biztosan nem fognak nemet mondani egy ilyen finom cukormentes sütire! 🙂
Derecskey Veronika
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat: