Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről, hiszen a mínuszokban annyira nem esik jól a víz, mint mondjuk egy tűző napon töltött délutánon. Pedig ebben az évszakban a vitaminpótlás és immunrendszer erősítése érdekében is nagyon fontos lenne, ha egyre több zöldség-és gyümölcslevet fogyasztatnánk. Ma már pár hozzávalóból finom, ugyanakkor egészséges és frissítő italt készíthetünk magunknak, nem kell hozzá sem szakácskönyv, sem gasztrotudás, csak egy turmixgép és a zöldségesnél kapható vitaminforrások!
“RÁZVA”
Mangó lassi
Tejes, krémes, édes és mégis nagyon egészséges! Szinte bárhol lehet kapni ebből a finom déligyümölcsből, melyből a legjobb tejturmix készíthető. Gazdag A,B,E és C vitaminban és még a koleszterinszintedet is kordában tartja.
Keverj össze egy turmixgépben 2,5 dl joghurtot 1 dl rizs (zab vagy kókusz) tejjel, majd adj hozzá két érett, kimagozott mangót is. Ízesítsd ízlésed szerint cukorral vagy mézzel (2-3 evőkanál bőven elég), kardamommal, esetleg szerecsendióval. A lágy krémes italt akár kicsit össze is forralhatod, hűvös téli estékre melegítő, munkahelyeden pedig frissítő ital! 😉
“KEVERVE”
Vegyes gyümölcsös smoothie
Már a neve is selymesen csábító, ráadásul olyan laktató, hogy akár egy teljes étkezést is helyettesíthetsz vele (ha például egy rohanós napon nincs időd reggelizni).
Turmixodban keverj össze ízlés szerinti gyümölcsöket, a legjobb kombináció a bogyós gyümölcs (málna, ribizli, áfonya, szeder)-banán-alma. Édesítheted egy kevés mézzel (kb. egy evőkanállal), fahéjjal, narancslével is. A kész italt bárhová magaddal viheted, ha egy kis vitaminpótlásra van szükséged! (Céklával, sárgarépával és más zöldségek levével is bátran variálhatod a turmixot, így egy sokkal energizálóbb, táplálóbb italt kapsz.)
“FORRÓN”
Fahéjas- szegfűszeges zöldtea
Talán kicsit extrémnek tűnik első hallásra a zöld teát olyan fűszerekkel kombinálni, mint a fahéj vagy a szegfűszeg, de nagyon finom, melengető decemberi ital, mely igen gazdag antioxidánsokban is!
A zöldtea keveréket áztasd körülbelül 5 percig egy kannában vagy bögrében, majd szórj bele egy kevés fahéjat és szegfűszeget. Fedd le és hagyd állni további öt percig, ezután pedig szűrd le. Gyömbéres keksszel vagy lekvárral kent toasttal kínálhatod, de önmagában is nagyon finom a tévé előtt elszürcsölgetve, mézzel vagy citrommal ízesítve…
Forró ginsenges limonádé
A tipikus nyári ital bizony télen is megállja helyét, hiszen a náthás időszakban jobb védelmet nem is találhatnánk: míg a citrom köztudottan az egyik leggazdagabb C vitamin forrás, a ginseng immunerősítő hatásáról ismert, mézzel megspékelve pedig a mennyei ízélmény mellé a torokfájásnak is pillanatok alatt búcsút mondhatsz!
Forralj fel 1 liter vizet tetszés szerinti mennyiségű, felkarikázott/lereszelt gyömbérrel. Ha felforrt fedd le és hagyd ázni 10-15 percig, majd miután kissé kihűlt szűrd át. Facsard ki 4 citrom levét és keverd bele a ginseng főzetbe. Ízlésednek megfelelő mennyiségű mézzel esetleg barnacukorral ízesítsd.
Jó tudni: a C-vitamin nem hőstabil, ezért nem szabad forró, lobogó vízbe tenni, hiszen ez az értékes vitamintartalom egy részének lebomlásához vezet!
Derecskey Veronika
—
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: