THE SMILE ISSUE

GASTRO - Ropogtatni jó!

El sem tudnád képzelni jelenleg a konyhád mennyi csodálatos alapanyagot rejt egy-egy finom nassolnivaló elkészítéséhez, hiszen általában ropogtatnivalóért a közeli kisboltba vagy a piacra ugrasz le. Pedig költséghatékonyabb és egészségesebb is, ha Te magad készíted el otthon…

Sajtos popcorngolyók

popcornHa a hétvégi csajos este után maradt egy kevés pattogatott kukorica vagy nem sikerült az egész zacskóval elfogyasztani a tévé előtt, akkor se dobd ki a maradékot, mert még egy nagyon finom nasi elkészítéséhez fel tudod használni!

Körülbelül 10-15 dkg kukoricát (melyet házilag is készíthetsz, vagy a boltban kapható „mikrós” változatot is használhatod) locsold meg az előzőleg elkészített sajtszósszal ( 30 dkg olvasztott cheddar sajt, fél teáskanál mustár,egy csipet cayenne bors felforralva). Ha kihűlt olajjal-/vajjal megkent kézzel formálj kis golyókat vagy korongokat és tedd folpackkal vagy sütőpapírral bélelt tányérra/tálcára. Tálalásig hűtőben tárold. Finom és nagyon laktató!

Tipp: Elkészítheted édes változatban is, ez esetben 2 evőkanál mézet forralj fel 1 evőkanál kakaóporral és ezzel a mázzal vond be a kukoricát. 

 

Mogyorós falatkák

Ha krémfőzéskor vagy fasírt készítésekor megmaradt tojásfehérjét nem tudod, hol használd fel, kapd elő a régi habcsók recepteket és készíts egy finom ropogós édes nasit csoki helyett!

mogyi

10 dkg mogyorót darálj le és keverd össze 5 dkg liszttel. 2 tojásfehérjét verj kemény habbá 20 dkg porcukorral (vagy darált nád-barnacukorral) és forgasd bele a lisztes keveréket és 1 evőkanál vanília kivonatot. Egy kanál segítségével formálj kis korongokat sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokon 10 percig süsd készre (akkor jó, ha már kezd barnulni a sütemények teteje). Akár 2-3 hétig is eláll fém vagy műanyag dobozban tárolva.

Fahéjas zabkeksz

A boltban megtalálható kekszek egyike sem hasonlítható a házi zabkekszhez, úgy ízesíted, édesíted, készíted, ahogyan Te szereted…

oatcookies

Keverj össze 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet 15 dkg apró szemű zabpehellyel, 3 csipet szódabikarbónával, 1 kávéskanál fahéjjal és 17 dkg cukorral vagy mézzel. Ezután adj hozzá 1 evőkanál tejfölt, egy kávéskanál vanília kivonatot és 15 dkg puha vajat, jól gyúrd össze, míg tésztává össze nem áll. Nyújtsd kb.  5-6 mm vastagságúra és pogácsaszaggatóval (ízlés szerinti nagyságúra) szaggass korongokat. 180 fokon 15 perc alatt finom ropogósra sülnek. Nem romlik könnyen, hetekig eláll (feltéve, ha marad belőle 😉 ). Bátran szórhatsz bele aszalt gyümölcsöket vagy olajos magvakat is! 

Derecskey Veronika

Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,

plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,

vagy látogasd meg weboldalunkat:

Stílus és életviteltanácsadás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!