Nem létezik karácsony bejgli nélkül- tartja a jó öreg magyar mondás, így már ünnepek előtt pár héttel mindenki keresi a megfejthetetlen titkot, vagyis mitől lesz olyan finom, omlós, megunhatatlan és abbahagyhatatlan a bejgli, melyből a legjobbakat mindig a Nagyi készítette. Ha úgy érzed, végre kellő elszántsággal rendelkezel ahhoz, hogy megpróbáld elkészíteni a tökéletes karácsonyi tekercset, ne habozz, újíts, kápráztasd el szeretteidet az ünnepi vacsorán különleges bejglijeiddel..!
Valójában a titok a tökéletes kelt tésztában rejlik, a tölteléket mindenki ízlés szerint variálhatja, akár a végtelenségig, gyümölcsöt olajos magvakkal vagy lekvárt aszalt gyümölccsel, szinte bármi megengedett…
• 50 dkg finomliszt
• 25 dkg margarin
• 6 dkg porcukor
• 3 darab tojássárga
• 1 egész tojás
• 2 dkg friss élesztő
• csipet só
Az élesztőt futtasd fel egy kevés (1 ek.) cukorral elkevert 0,5 dl langyos tejben. Egy tálba szitáld át a lisztet és öntsd hozzá az élesztős tejet. Ha jól elkeverted, add hozzá a többi hozzávalót is, a puha margarint, cukrot, tojásokat, sót is. Jól dolgozd össze a tésztát, pár órán át (akár egész éjszaka) hagyd hűtőben pihenni, kelni. Másnap hozzá is lehet fogni a finom bejgli készítéséhez.
Gesztenyés álom
Furcsának tűnik, de valójában nagyon finom a gesztenyés töltelék az édes kelt tésztába tésztába csavarva. Nagyon egyszerűen elkészíthető!
Gyúrj össze 40 dkg gesztenyepürét 2,5 dkg vajjal, 1 tojássárgájával majd adj hozzá kb. 3 dkg mazsolát is. A kinyújtott tésztára ezt a tölteléket kend, majd tekerd fel. Tojássárgájával kend le a tekercseket és szurkáld meg az oldalukat villával (hogy sütés közben távozhasson a gőz és ne repedjen ki!). 180 fokon süsd készre, ha kihűlt, szépen felvágva, porcukorral, kevés mazsolával tálalhatod.
Aszalt gyümölcsvarázs
Ha már nagyon unod a mákos- diós verziót, mindenképp érdemes kipróbálnod az aszalt gyümölcsös változatot is, melyet megbolondíthatsz kevés likőrrel vagy rummal is. A melengető forralt bor hatása egy szelet bejglibe csavarva…
10 dkg aszalt sárgabarackot, 10 dkg aszalt magozott szilvát, 10 dkg aszalt áfonyát, 10 dkg aszalt fügét, 5 dkg aszalt magozott datolyát, 10 dkg kandírozott narancs-citrom-lime-héjat, 10 dkg durvára vágott diót, 10 dkg szeltelt mandulát keverj el 1,5 dl cukorszirupban ( 1 evőkanál cukor 1,5 dl vízzel felforralva), adj hozzá egy kevés rumot vagy likőrt, főzd sűrűre, majd ha kihűlt, mehet is töltelékként a kelt tésztára. Csavard fel az elkészült tekercseket, kend le tojássárgájával 180 fokon süsd őket szép arany barnára. Jól mutat majd a családi ebéden, de akár szilveszter estén is felszolgálhatod (ha még marad belőle…).
Marcipános-szilvás csoda
A marcipán és a fahéjas szilva kombinációjánál talán semmi sem karácsonyibb, s mindez omlós tésztába burkolva… egyszerűen csodálatos. Nem csak desszertnek jó karácsonykor, de elegáns dobozba csomagolva akár nagyszerű ajándék is lehet munkatársaink, barátaink részére, mellyel örökre belopjuk magunkat a szívükbe…
Reszelj le 60 dkg marcipánt, majd keverj hozzá 6 dkg vajat 5 evőkanál rumot. A végén add hozzá a 25 dkg apró darabokra vágott aszalt szilvát és egy evőkanál fahéjat. Jól dolgozd össze, hogy nyújtható legyen. Oszt három részre, egyenként nyújtsd vékonyra a marcipánt, majd a kinyújtott tésztára helyezve tekerd fel (ne túl szorosan). Az óvatosan egy-két helyen megszurkált, lekent bejgliket süsd készre.
Vigyázat, plusz kilók garantálva! 😉
Derecskey Veronika
—
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: