A karácsonyra már mindenki hónapokkal ezelőtt elkezdi a készülődést, mindenütt karácsonyi illat, fények, zene, pompában úszik az egész város. Csak Neked van lelkiismeret-furdalásod, amiért hullafáradtan hazaérve a munkából, még nem volt időd a karácsonyi menün gondolkodni. Az adventi koszorún meggyújtott utolsó gyertyaszál is arra figyelmeztet, itt már nincs helye a halogatásnak, meg kell ragadni a fakanalat és neki kell(ene) állni főzni…
Ha Te is unod már a töltött káposztától roskadozó ünnepi asztalok látványát, próbálj ki új recepteket és bűvöld el az utolsó percben bejelentkező vendégsereget karácsonykor is. Mert van élet a pulykasülten és a halászlén túl is…
(A receptek körülbelül 4 főre szólnak, vendégeid számától függően emeld az adagokat!)
A gesztenye igazi kuriózumnak számít télen, nem csak illatos, de igen finom, krémlevesként elkészítve pedig vendégbűvölő fogás. Tálalható melegen és hidegen is akár!
Forralj fel fél liter tejet vaníliával és egy narancs lereszelt héjával, 2 dl rummal adj hozzá 25 dkg gesztenyepürét és keverd simára. További fél liter tejet keverj el egy csomag vaníliás pudingporral és óvatosan, vékony sugárban csorgasd a felforralt gesztenyés krémhez, főzd sűrű, krémleves állagúra.
Tipp: Dióval, pekándióval, mandulaszelettel megszórva tálalhatod.
Baconbe tekert fetás pulykamell mazsolás bulgurral
A legjobb fogás, ha szívesen megmutatnád az ismerőseidnek, milyen kreatív is vagy a konyhában. Az édes mazsola kellemes kombinációjától a fűszeres bulgurral és a sajtos pulykamellel pedig mindenkinek leesik majd az álla…
25 dkg bulgurt keverj össze fűszerekkel (só, bors, paprika vagy chilli) majd forrázd le annyi vízzel , ami épp ellepi és fedd le. Pihentesd, míg megszívja magát és megdagad.
Közben fél kiló pulykamellből vágj vékonyabb szeleteket, akkorákat, hogy tölthetőek legyenek. Egy-egy szelet baconre helyezd a filéket, abba pedig egy kocka feta sajtot és tekerd fel, jó szorosan. Tedd egymás mellé a tekercseket olívaolajjal kikent tepsibe, süsd készre 200 fokon 30 perc alatt. Ez idő alatt elkészül a bulgur is. Serpenyőben kevés olajon piríts 10 dkg mazsolát és 5 dkg durvára vágott diót, majd keverd össze a bulgurral.
Karácsonyi tiramisu
Mindenki a bejglit és a szaloncukrot várja egész évben, mégis érdemes megtörni a hagyományt, különösen, ha egy olyan édességről van szó, mint a tiramisu, ráadásul egy különleges fajta….
Ha idén Te is készítettél mézeskalácsot, akkor jó alap lesz a süteményhez, ha nem, vehetsz pékségekben, cukrászdákban is, vagy akár megkérheted egy barátodat is, hogy segítsen be a menü elkészítésébe. 😉
A fűszeres kekszeket áztasd lefőtt forró kávé (3 dl) és rum vagy likőr (1-1,5 dl) keverékébe és bélelj ki vele egy tortaformát vagy jénai tálat. A krémhez keverj ki 50 dkg mascarpone krémsajtot egy narancs levével, 15 dkg porcukorral, vaníliával. Rétegezd a krémet és az áztatott kekszeket (a rétegek közé csempészhetsz egy kevés mandulát vagy mazsolát is!), a tetejére mindenképpen krém kerüljön, tedd egy éjszakára a hűtőbe.
Tipp: Karácsony minták formálásával szórd meg natúr kakaóporral!
Bódító karácsonyi desszert…. 😉
Derecskey Veronika
—
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: