A karácsonyi „terülj, terülj asztalkám” érzés után lassan mindenki visszazökken újra a régi kerékvágásba: az utolsó szelet bejgli is lassan elfogy és nem maradt már több hidegsült sem… Szilveszterre azért ismét előkerülnek a receptek. A karácsonyi lakomák után, ha vendégeket várunk az újévre az apró, egyfalatos ételek és desszertek a kapósak, főleg, ha nagyobb társaságot kell ellátnunk finomságokkal és persze nem árt, ha ezek a falatok nem csak ízletesek, de külsőre is nagyon kívánatosak…
Vendégváró malacropogós
Nem elcsépelt ötlet malac formájú sós ropogtatnivalót sütni, főleg akkor, ha egy olyan gyors receptről van szó, mint ez az egyszerű tejfölös pogácsa. Előnye, hogy nem kell élesztőt felfuttatni, hiszen sütőporral készül és még így is sokáig puha marad!
20 dkg liszt
10 dkg vaj, vagy margarin
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1 tk só,
1 tk őrölt feketebors
1 tk sütőpor
A hozzávalókat keverd össze, gyúrd félkemény tésztává és tedd hűtőbe pihentetni pár órán (vagy akár egy éjszakán) keresztül. Nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát és szaggass több alakú tésztát: nagy kör (fejének), kisebb kör (orrának) és 2-2 háromszög (füleinek). Állítsd össze a malacfejet, díszítsd feketeborssal (szemek). Kend le tojásfehérjével és süsd készre 180 fokos előmelegített sütőben.
Mini kölesfasírt francia salátával
A kölesfasírttal nem lehet mellé fogni, bár hús nincs benne, mégis nagyon laktató, salátával kínálható.
10 dkg köles
fűszerek (chilli, só, bors)
2 kisebb nagyobb lilahagyma
fokhagyma
egy tojás
szecsuáni bors
Főzd meg a kölest kétszeres sós-fűszeres vízben.
Ha megfőtt, hagyd kihűlni, majd adj hozzá egy tojást, egy kevés szecsuáni borsot, apróra vágott fokhagymát, egy kevés vöröshagymát vagy lilahagymát (ha kedveled a zöldfűszeres ízeket is, nyugodtan megspékelheted petrezselyemmel, bazsalikommal és zellerrel is!). Jól keverd össze, hogy egy ne túl lágy masszát kapj. Vizes kézzel formálj kisebb golyókat, forró olajban süsd készre.
A franciasalátához főzd meg puhára a kockára vágott zöldségeket (sárgarépa, burgonya, kukorica, zöldborsó). Közben keverj össze 2 dl joghurtot 2-3 evőkanál majonézzel, borssal, egy csipetnyi sóval és add hozzá a zöldségkeverékhez. Tehetsz bele egy kevés trappista sajtot vagy almát is, még pikánsabb lesz az íze. Zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, vöröshagyma karikákkal díszítheted.
Áfonyás dupla csokis keksz
Ki tudna ellenállni egy olyan finom desszertnek, mint az áfonyával, fehér csokival és tejcsokival tarkított ropogós keksz? Érdemes egyből dupla adagot sütni, mert garantáltan nagy sikere lesz! 😉
20 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg aszalt vörös áfonya
A vajat keverd habosra a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat is. A végén szórd bele a liszttel, sütőporral elkevert csokoládédarabokat és áfonyát és keverd el jól.
Kanállal helyezz kis halmokat a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre és 200 fokon süsd ropogósra, de nem túl szárazra 10-15 percen át.
Derecskey Veronika
—
Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,
plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,
vagy látogasd meg weboldalunkat:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: