THE SMILE ISSUE

GASTRO - SOS receptötletek

Mindenkinek ismerős az érzés: a vendégek mindig a legváratlanabb helyzetekben, időpontokban toppannak be, és te csak ott állsz, hogy nincs mivel megkínálni a látogatókat. Kókuszgolyó és társai – bár örök ízletes klasszikusok – már igencsak kimentek a divatból, ráadásul unalmasak is. De mit lehet összedobni a konyhában röpke egy óra alatt (hogy az még finom és mutatós is legyen)? 

Nem szemfényvesztés, nem varázslat, csak egy kis egyszerű gasztronómiatudomány. Pár a piacon vásárolt minőségi zöldségből egész finom leveseket lehet főzni, ráadásul az ősz igazán nagy slágere a sütőtök, a belőle készült krémlevest pedig sokféle módon, meglehetősen mutatósan lehet tálalni.

tök

HOGYAN KÉSZÍTSD EL?
Vágj apróra egy közepes fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, pirítsd üvegesre körülbelül 3 dkg vajon, majd adj hozzá 80 dkg felkockázott sütőtököt, öntsd fel egy kevés vízzel és fedő alatt párold jó puhára a zöldségeket. Adj hozzá egy kis curry-t, sót, fehérborsot. Hagyd kihűlni, majd turmixold össze a sütőtököt, önts hozzá 1 dl tejszínt, kicsit melegítsd meg a gázon (de ne forrald). A levest apró tálkákban szervírozva pirított tökmaggal vagy baconnel díszítheted.

Ízletes és nagyon dekoratív, de csak levessel szinte lehetetlen elkápráztatni a „telhetetlen” vendégeket. Tévhit, hogy a legfinomabb fogásokhoz órákat kell a tűzhely mellett tölteni unalmas kavargatással és zöldségpucolással, a főzés lehet kreatív és izgalmas is! Az íncsiklandó sajtpuffancsnak pedig senki nem tud majd ellenállni, salátával, fűszeres öntettel tálalva pedig senki nem fogja hiányolni a húst (ha mégis, gyors sonkatekercs-készítéssel könnyen orvosolható a probléma).

sajtpuffancs

NAGYON EGYSZERŰ:
Verj fel 3 tojásfehérjét egy csipet sóval, óvatosan önts hozzá 3 evőkanál búzadarát és 3 evőkanál reszelt sajtot (ha füstölt, még finomabb!), majd fűszerezd ízlés szerint (borssal, pikáns fűszerekkel), előmelegített sütőben muffinformába öntve süsd aranysárgára.

Friss zöldségekből, olívabogyóból, feta sajtból és pirított kenyérkockákból pillanatok alatt készíthető a puffancshoz jól illő (vega) görög saláta, joghurtos ezersziget öntettel megbolondítva pedig egyszerűen tökéletes főfogás!

Míg a puffancsok szép sárgás-barnás színt nem kapnak, addig lehet gondolkodni az utolsó fogáson… bizony! A legkritikusabb része általában a menünek a desszert, hiszen a leggyakorlottabb háziasszonyok is néha követnek el hibát (és ilyenkor vesztik el kedvüket végleg a sütéstől), pedig itt lehet igazán egyedi finomságokat alkotni. A mostanában felkapott francia mille feuille (mely csak annyit tesz: krémes) méltó befejezése lehet ennek a könnyű ebédnek vagy vacsorának. Habár elkészítése nem igényel különösebb tapasztalatot vagy időt, mégis annyira elegáns és mutatós, hogy mindenki azt fogja hinni, hogy valójában egy mesterszakács veszett el benned!

mille feuille

ELEGÁNS ÉS MUTATÓS!
Csak egy csomag fagyasztott leveles tésztára lesz szükséged (melyet nyújts ki vékonyra, vágd fel egyforma téglalap alakú darabokra és süsd ropogósra), főzött pudingra, és pár szelet banánra, ezek rétegezésével, nem is gondolnád, milyen csodálatos íz élményben lesz részed! Karamellel vagy porcukorral díszítheted, de pár mandulaszelet is jól mutathat a süteményen. Igazi melengető finomság, bűntudat nélkül!

Gyors, ízletes, változatos menü minden esetre, délben vagy akár késő délután, alig fogják elhinni a vendégek, hogy ezeket mind te alkottad és még sminkelni is volt időd… Nem feltétlenül szükséges bonyolult, „sokhozzávalós” gourmet recepteket keresned ahhoz, hogy elkápráztass bárkit a főztöddel: régi, egyszerű receptek újrafelfedezésével és újragondolásával is nagyszerű ételeket lehet készíteni. De ne csodálkozz, ha ezentúl egyre többen fognak toporogni az ajtód előtt…! 🙂

Derecskey Veronika

Ha tetszett a bejegyzés, köszönjük, ha megosztod másokkal is. További inspirációért,

plusz tartalmakért kövess bennünket Facebook oldalunkon is, melyet ide kattintva érhetsz el,

vagy látogasd meg weboldalunkat:

Stílus és életviteltanácsadás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!